piątek, 13 grudnia 2013

Ciasteczkowy szał 2013 - część I

Jak co roku sezon Świąteczny rozpoczyna się w naszym domu od pieczenia ciastek. Z córkami zaczęłyśmy pieczenie od soboty. Na dzień dzisiejszy mamy przygotowane 9 rodzajów kruchych ciasteczek, każdy rodzaj z podwójnego przepisu. A to jeszcze nie koniec!

Postanowiłam się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami. Dziś pierwszy post z tej serii. Zapraszam serdecznie!

  1. Pierniczki 

Składniki:
  •  4 szklanki mąki
  • 1,5  szklanki cukru
  • 300 g miodu
  •  2 jajka
  • 2 duże kopiaste łyżki masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 lub 2 łyżeczki przypraw do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, miód rozpuścić. Wszystko razem wyrobić i wstawić do schłodzenia. Później wykrawać i ozdabiać pierniki wg własnego uznania.

2. Ciasteczka makowe

Składniki:

  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki maku
Wszystko razem wyrobić i wstawić do schłodzenia. Później wykrawać i ozdabiać wg własnego uznania.


 3. Markizy


Składniki :
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 300 g mąki tortowej
  • trochę proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki zagnieść.

WAŻNE!
Ja robię jedną część markizów kakaową, a drugą jasną. Łączę jasne ciasteczko z masą i na górę daję ciemne (kakaowe) ciastko.

Składniki do masy do markizów:
  • 300 g cukru pudru
  • 80 g mleka suszonego
  • 1 białko
  • Olejek migdałowy (wg uznania)
  • 80 g masła
Po upieczeniu sklejać markizy masą lub można masę zastąpić nutellą, a sklejone ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze.


Udanych wypieków i smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz