Jak co roku sezon Świąteczny rozpoczyna się w naszym domu od pieczenia ciastek. Z córkami zaczęłyśmy pieczenie od soboty. Na dzień dzisiejszy mamy przygotowane 9 rodzajów kruchych ciasteczek, każdy rodzaj z podwójnego przepisu. A to jeszcze nie koniec!
Postanowiłam się z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami. Dziś pierwszy post z tej serii. Zapraszam serdecznie!
- Pierniczki
Składniki:- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 300 g miodu
- 2 jajka
- 2 duże kopiaste łyżki masła
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 lub 2 łyżeczki przypraw do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, miód rozpuścić. Wszystko razem wyrobić i wstawić do schłodzenia. Później wykrawać i ozdabiać pierniki wg własnego uznania.
2. Ciasteczka makowe
Składniki:- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 180g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1/4 szklanki maku
3. Markizy
Składniki :
- 100 g cukru pudru
- 200 g margaryny
- 300 g mąki tortowej
- trochę proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki zagnieść.
WAŻNE!
Ja robię jedną część markizów kakaową, a drugą jasną. Łączę jasne ciasteczko z masą i na górę daję ciemne (kakaowe) ciastko.
WAŻNE!
Ja robię jedną część markizów kakaową, a drugą jasną. Łączę jasne ciasteczko z masą i na górę daję ciemne (kakaowe) ciastko.
Składniki do masy do markizów:
- 300 g cukru pudru
- 80 g mleka suszonego
- 1 białko
- Olejek migdałowy (wg uznania)
- 80 g masła
Po upieczeniu sklejać markizy masą lub można masę zastąpić
nutellą, a sklejone ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze.
Udanych wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz